Blog

NIEUW: kabelgroep bij coaxkabels en connectoren!

Coax Connectoren met kabelgroep

NIEUW op de website:

Vanaf heden vind je bij bijna alle coaxkabels op de productpagina een kabelgroep. Deze kabelgroep staat ook op de productpagina's bij de connectoren. Op deze manier wordt het matchen van de juiste connector bij de juiste kabel een stuk makkelijker! Onderstaand een tabel waarin alle coaxkabels vermeld staan waar een kabelgroep aan gekoppeld is. Het is ook mogelijk om in de categoriepagina's op kabelgroep te filteren, zowel bij de kabel als connector! 

Download HIER de tabel in een PDF bestand! 

EZ-RJ45 - Makkelijker wordt het niet!

EZ-RJ45 Connectoren makkelijk te monteren

Platinum Tools EZ-RJ45: het systeem voor een snelle en goede montage van RJ45 connectoren

De EZ-serie van Platinum Tools onderscheidt zich van andere RJ45 connectoren door het gemak van het monteren. De EZ-RJ45 connector zorgt ervoor dat het monteren van een RJ45 plug op een Cat5e of Cat6 kabel snel en eenvoudig uitgevoerd kan worden. De aders van de datakabel gaan volledig door de connector heen waardoor het makkelijker wordt om de juiste volgorde aan te houden en te controleren. De speciale EZ-RJ HD Pro krimptang krimpt de connector en snijdt ook direct de aders af. De trekontlasting wordt altijd goed op de mantel gekrompen doordat deze mantel goed in de connector kan worden geduwd. Daarnaast is het ook beter voor de prestatie van de kabel als de afstand tussen de twist en de contacten in de connector zo klein mogelijk is. Er zijn EZ-RJ45 connectoren voor U/UTP Cat5e en Cat6 en voor afgeschermde Cat5e kabels. Optioneel zijn er tules verkrijgbaar die het lipje beschermen en worden mee gekrompen met de connector.

Specificaties van de EZ-RJ45 connectoren:

- Maximale diameter van de kabel:

 • Cat5e: 6,09 mm
 • Cat6: 6,98 mm
 • Shielded Cat5e/6 (internal ground): 6,60 mm
 • Shielded Cat5e/6 (external ground): 7,11 mm 

Geschikt voor massieve en litze aders van AWG 23 & 24

- Maximale diameter van de aders: 1,016 mm

ezEX-RJ45

Sinds kort heeft Platinum Tools een verbeterd systeem op de markt gebracht: ezEX-RJ45.

Uitgangspunt van deze connectoren is hetzelfde; de aders steekt men dwars door de RJ45 connector heen met bijbehorende voordelen. Echter zijn de EX-connectoren voorzien van een ‘’High-Low’’ aderuitgang. Door deze aderuitgang kan deze serie gebruikt worden met kabels met dikkere isolatie om de koperen aders. De EX-versies kunnen gebruikt worden met Cat5e, Cat6 en door deze techniek ook voor Cat6a datakabels en zijn ook geschikt voor Power over Ethernet. Er zijn verschillende connectoren uit de ezEX-RJ45 serie: ezEX38 (Cat5e unshielded), ezEX44 (Cat6 unshielded of shielded) en ezEX48 (Cat6A unshielded of shielded).

EZEX-RJ45 connectorenEZRJ45 vs ezEX-rj45

Specificaties van de ezEX-RJ45 connectoren:

- Door de High-Low aderuitgang is elke ader gescheiden van de andere aders

- Maximale diameter van de kabel:

 • Shielded (internal ground): 7,11 mm
 • Shielded (external ground): 7,75 mm
 • Unshielded: 7,36 mm

- Maximale diameters van de aders:

 • ezEX 38: 0,84 - 0,97 mm
 • ezEX 44: 1,00 - 1,12 mm
 • ezEX 48: 1,09 - 1,22 mm

- Geschikt voor massieve en litze aders en AWG 22 t/m 24

Tooling

Deze nieuwe connectoren worden gekrompen met een nieuwe tool: ezEX-RJ45 EXO. Het eerste wat opvalt is dat er een uitneembaar stuk inzit. In dit geval is dit inzetstuk bedoeld voor de ezEX-RJ45 connectoren. Voordeel is dat eventuele ontwikkelingen in de toekomst kunnen worden verwerkt in een nieuw inzetstuk. Daarnaast is er ook een inzetstuk voor de vertrouwde EZ-RJ45 connectoren (link). Mooi ook is dat deze inzetstukken ook omgekeerd in de tang kunnen wat praktisch is voor linkshandigen. Naast deze innovatie hebben ze ook de snijtechniek verbeterd waardoor de aders nog strakker worden afgesneden. De mesjes van zowel deze nieuwe ezEX-RJ45 EXO tang als voor de EZ-RJ HD Pro snijden massief koperen aders en worden naar verloop naar tijd dus bot. Gelukkig zijn voor beide tangen mesje te krijgen die eenvoudig te vervangen zijn. (linkjes?)

Om het gemak van deze connectoren te kunnen ervaren kun je het onderstaande demonstratiefilmpje van de EZ-RJ45 connectoren en dat van de ezEX-RJ45 connectoren bekijken!

 

Assemblies - het kabelatelier

ROMAL.COM kabel assemblies

In 2009 zijn wij begonnen met het maken van klantspecifieke kabelassemblies. In ons kabelatelier kunnen wij glasvezel-, coax-, en data-assemblies maken. In bijna alle gevallen hebben wij al het juiste materiaal (kabel, connectoren en haspels) op voorraad. Door onze ruime voorraad kunnen we snel schakelen en houden we de levertijd zo kort mogelijk! Voordat we assemblies afleveren bij onze klanten worden alle assemblies getest! Zo weet je zeker dat alles werkt en krijg je een plug & play product.

Glasvezelassemblies:

Glasvezelassemblies maken wij met Belden kabel en kunnen hier een grote variëteit aan connectoren op assembleren; onder andere Lemo SMPTE, LC, SC, ST etc. Veel van onze klanten komen uit de AV & Broadcast markt en gebruiken glasvezelkabel tussen hun camera’s en regiewagens. Om de kabel makkelijk uit- en op te rollen monteren wij de glasvezelassemblies vaak op een Schill haspel. Om de connectoren te beschermen tegen slepen en vallen monteren wij een gaiter of kous om de connector heen.

De laatste tijd komt er steeds vaker vraag naar een split out aan het einde van de kabel. Onlangs hebben wij een onverwoestbare fiber split out ontwikkeld.

Coax-assemblies:

AV & broadcast markt

Op het gebied van coax is er veel mogelijk. Wij gebruiken voor onze AV & Broadcast klanten Belden kabel met Neutrik, Coax Connectors of Telegärtner connectoren of chassisdelen. Afmontage gebeurt vaak  op een haspel met connectoren en/of chassisdelen. Standaard worden assemblies  voorzien van een stukje transparante krimpkous om eventueel later de kabel te coderen. Coderen kan ook door verschillende kleuren tules te gebruiken.

Industriële en Maritieme markt

Voor industriële en maritieme assemblies wordt over het algemeen Times Microwave LMR kabel met Times Microwave connectoren gebruikt. Ook deze assemblies worden voorzien van transparante krimpkous, maar kunnen ook weer op een andere manier gecodeerd worden.  

Data-assemblies:

Ook data-assemblies maken wij op aanvraag. Vaak zijn dit assemblies die in het veld gebruikt worden, voor mobiele toepassingen dus. Voor assemblies die in het veld gebruikt worden gebruiken wij speciale robuuste connectoren, vaak met extra bescherming. Ook kunnen er in ons atelier patchkabels op maat gemaakt worden.

Combikabels:

Om tijd te besparen bij het op- en afbouwen maken wij ook vaak zogenaamde combikabels voor onze klanten. Dit zijn verschillende signaal/ stroom kabels waar een mantel omheen gespoten wordt. Indien gewenst kunnen wij de kabel verder assembleren met connectoren en eventueel op een haspel zetten.

Reparaties:

Voor reparaties van glasvezel- en coaxkabels kun je ook terecht bij Romal! Als je kabels maakt moet je ze ook kunnen repareren. In ons kabelatelier hebben wij ook alle benodigde apparatuur om assemblies uitgebreid te testen om er achter te komen waarom de kabel niet meer naar behoren werkt. In vele gevallen zijn kabel en/of connectoren nog (deels) te hergebruiken en is het dus zonde om deze af te schrijven.

Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 030-2897161 of vul onderstaand contactformulier in.

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

CPR Al je vragen beantwoord!

Construction Product Regulation

CPR, het blijft een lastig onderwerp. Afgelopen 1 juli zijn er wat wijzigingen geweest betreffende de CPR toepassing voor kabels. Hoe zat dat ook al weer met CPR en wat is er gewijzigd?

De Construction Products Regulation (CPR) bevat geharmoniseerde voorschriften op het gebied van brandveiligheid voor bouwproducten in de EU.  De verordening voorziet in een gemeenschappelijke technische taal om de prestaties van bouwproducten te kunnen beoordelen.  Het betreft alle bouwproducten bestemd om permanent verwerkt te worden in bouwwerken. De verordening dateert al van juli 2013 maar in eerste instantie voor andere bouwproducten dan kabel. Na een overgangsjaar is de verordening sinds 1 juli 2017 dan ook geldig voor gebouw gebonden kabels. Dit betekent onder andere dat vanaf deze datum de kabelfabrikanten en importeurs alleen nog maar kabels in de handel mogen brengen die voldoen aan de brandprestatienorm EN 50575 zoals beschreven in de CPR.

De CPR verdeelt producten in verschillende brandklasses van F  tot en met A1. Bij kabels beperkt zit dat tot nu toe van Fca tot en met B2ca waarbij ca staat voor cable:

Daarnaast heeft men bij de Dca, Cca en B2ca klasses extra criteria toegevoegd:

Smoke, rookontwikkeling (s)

Dit geeft de toegestane hoeveelheid rook aan die vrijkomt tijdens de verbranding van elektrische leidingen en is als volgt ingedeeld:

s1           : bijna geen rookontwikkeling
s1a         : s1 met meer dan 80% zicht
s2b         : s1 met een zichtbaarheid van 60% tot 80%
s2           : beperkte rookontwikkeling
s3           : niet volgens s1 of s2

Droplets, vallende brandende deeltjes (d)

Dit geeft de hoeveelheid toegestane vallende brandende deeltjes aan tijdens de verbranding van elektrische leidingen. Dit is van belang voor de beperking van de brandverspreiding en is als volgt ingedeeld:

d0           : geen vallende deeltjes
d1           : beperkte aantal vallende brandende deeltjes
d2           : niet volgens d0 of d1

Acidity, corrosiviteit/zuurgraad (a)

Dit geeft de hoeveelheid toegestane verbrandingsgassen aan die vrijkomen tijdens de verbranding van elektrische leidingen en is als volgt ingedeeld:

a1           : lage zuurgraad
a2           : beperkte zuurgraad
a3           : niet volgens a1 of a2

Declaration of Performance (DoP)

Fabrikanten leveren CPR-gekeurde artikelen met een CE-markering en een DoP-verklaring (Declaration of Performance). De CE-markering is aangebracht op het label en laat zien dat de prestaties van de kabel voldoen aan de Europse normen. Op het label is ook de brandklasse te vinden en het DoP nummer. Met behulp van het DoP nummer kan de prestatie verklaring verkregen worden. Daarin is aangetoond dat de kabel gekeurd is volgens brand- en testmethode die de Europese norm CE 50575 voorschrijft. Alle informatie is te vinden op de verpakking en/of factuur; het is niet noodzakelijk dat de markering op de kabel zichtbaar is. De installateur is verantwoordelijk voor het meeleveren van de DoP-verklaring bij de installatie.

Nederland

De CPR zorgt er dus voor dat elke kabel op dezelfde manier wordt getest en dat iedereen in Europa dezelfde taal spreekt omtrent deze eigenschappen. Elk land bepaalt echter zelf hoe dit lokaal gezien in de praktijk wordt toegepast. In Nederland is hiervoor de NEN8012 opgesteld. Al vanaf het begin is hier kritiek op omdat de NEN8012 en de verordening met juridische teksten in elkaar zijn gezet waarbij begrippen niet zijn afgekaderd en er ruimte is voor verschillende interpretaties.  Daarnaast staat er informatie in die in tegenstrijd is met het Bouwbesluit 2012, hierover later meer.

Ketenverantwoordelijkheid
De toepassing van de NEN 8012 normering is een ketenverantwoordelijkheid. Dat houdt in dat alle partijen in de keten een verantwoordelijkheid dragen:

 • De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het aandragen van de juiste informatie, waarmee de installateur de juiste kabel klasse kan selecteren.
 • De installateur is vanaf de ingangsdatum (1 juli 2017) wettelijk verplicht om CPR gekeurde bekabeling te gebruiken bij gebouw gebonden bekabeling, voor het toepassen van de juiste kabel en hij dient dat ook aan te kunnen tonen.
 • De groothandel is verantwoordelijk dat uitsluitend CPR-gecertificeerde kabels worden aangeboden en dienen de keurmerken en certificaten te kunnen overleggen.
 • De fabrikant of importeur is verantwoordelijk dat alle producten getest en gecertificeerd zijn. Voor de keuring moet gebruik gemaakt worden van een onafhankelijke en geaccrediteerde keuringsinstantie.

Brandklasse selectie

Met behulp van de stroomschema’s en/of de risicograaf in NEN 8012 kan de juiste brandklasse worden gekozen. Door middel van vragen staan over de gebruiksfunctie en risicofactoren, komen gebruikers tot de vereiste brandklasse. Sommige fabrikanten hebben ook tools ontwikkeld die gebaseerd zijn op deze stroomdiagrammen en risico analyses. Uiteindelijk worden er in Nederland afhankelijk van het brandrisico 4 klasses gespecificeerd:

CPR Brandrisico tabel

Wat is er nu veranderd sinds 1 juli 2020?

Zoals eerder gezegd is er vanaf het begin al kritiek op de NEN8012. Het is goed dat er een regelgeving is, maar uiteindelijk werkt dit alleen als de regelgeving duidelijk is en makkelijk toe te passen. Door de tegenstrijdigheden en de vage formuleringen in de NEN8012 hebben een aantal spelers in de Nederlandse kabelindustrie zich verenigt in het NLKi (Nederlands Kabel instituut) om zich voor deze duidelijkheid en toepasbaarheid hard te maken. Die inspanningen van NLKI hebben er zeker aan bijgedragen aan de veranderingen die per 1 juli zijn ingegaan. Lees hierover meer in het bericht van de NLKi:

Hierbij willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen die betrekking hebben op de werkwijze voor het bepalen van de brandclassificatie van gebouw‐gebonden bekabeling. Voor het bepalen van de brandclassificatie is er in de afgelopen 3 jaar veel verwarring geweest en kwamen er verschillende verhalen naar buiten. Met de wijziging op 1 juli 2020 van het Bouwbesluit 2012 komt er eindelijk duidelijkheid voor de “Nederlandse kabelmarkt”.

Het NLKi

NLKi, oftewel het Nederlands Kabel instituut is een jonge vereniging dat bestaat uit leden die direct en indirect betrokken zijn bij kabelproductie, -verkoop, - installatie en -kennis.

Het doel van het NLKi is hoofdzakelijk gebaseerd op kennisoverdracht en het ondersteunen van alle partijen die betrokken zijn bij kabels. Hierbij kan gedacht worden aan het geven van masterclasses over kabelnormeringen en over het toepassen van verschillende bekabelingen. Daarnaast houdt het NLKi nieuwe ontwikkelingen op de markt in de gaten.

Bouwbesluit 2012 versus NEN 1010

In het Bouwbesluit 2012 staan alle wettelijke bouwtechnische voorschriften waaraan alle nieuwe en bestaande gebouwen minimaal aan moet voldoen. Deze voorschriften hebben te maken met onder andere veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Vanuit het Bouwbesluit 2012 wordt bijvoorbeeld de NEN 1010 aangewezen als voorschrift voor het aanleggen van een veilige elektrische installatie waardoor er bijvoorbeeld geen brand kan ontstaan.

Wettelijke eisen brandclassificaties bekabeling

Het doel van het Bouwbesluit 2012 is dat er tijdens een brand geen slachtoffers vallen, het bouwbesluit houdt hierbij geen rekening met gevolgschade bij brand. In het Bouwbesluit 2012 staan onder andere voorschriften met de betrekking tot het beperking van het ontwikkelen van brand en rook. Voor de algemene bouwproducten is een bepalingsmethode voor brandclassificaties opgenomen. Deze was niet van toepassing voor kabels. Voor de brandclassificatie van kabels was men aangewezen op een gelijkwaardige oplossing (artikel 1.3 Bouwbesluit 2012). Dit gaat per 1 juli 2020 veranderen want dan wordt ook een bepalingsmethode voor brandclassificatie van bekabeling opgenomen in een nieuw artikel 2.69a.

Per direct verwijdering doorverwijzing NEN8012:2015 uit NEN1010:2015

Vooruitlopend op deze wijziging van het Bouwbesluit 2012 is per 27 mei door de NEN een aanvullingsblad NEN 1010:2015/A1 gepubliceerd. Met dit aanvullingsblad worden alle doorverwijzingen vanuit de NEN 1010:2015 naar de norm NEN 8012:2015 verwijderd. Dit aanvullingsblad voorkomt strijdigheid tussen de NEN 8012:2015 en het Bouwbesluit 2012.

Eenvoudigere werkwijze Bouwbesluit 2012

De werkwijze voor het bepalen van de brandclassificatie voor bekabeling in het Bouwbesluit 2012 gaat structureel anders dan in de NEN8012:2015. Het zal voor de gebruiker van het Bouwbesluit 2012 eenvoudiger worden om de juiste brandclassificatie van een kabel te bepalen. Verder heeft de installateur ook de mogelijkheid om een andere brandclassificatie te gebruiken. Selectiekaartje en handboek toepassen brandclassificatie bekabeling conform Bouwbesluit 2012.

NLKi promoot al sinds mei 2019 de werkwijze voor het bepalen van de brandclassificatie van bekabeling volgens het Bouwbesluit 2012. NLKi doet dit door uitgifte van een selectiekaart. Binnenkort wordt de selectiekaart aangevuld met een boekje waarin de geïnteresseerde architect / adviseur / installateur of gebouweigenaar dieper kan ingaan op de brandclassificatie van de bekabeling volgens het Bouwbesluit 2012. Het afgelopen jaar heeft de NLKi circa 15.000 selectiekaartjes verdeeld onder zijn leden en de hun afnemers. De reacties waren ronduit positief en de gebruikers bepalen nu al via de selectiekaart de vereiste brand en rookklasse volgens het Bouwbesluit 2012.

Wat te doen met de huidige NEN8012:2015

De situatie met betrekking tot de NEN8012:2015 is dat de installateur die gewend is aan deze norm deze nog wel kan toepassen maar altijd de uitkomst zal moeten verifiëren met het Bouwbesluit 2012. Er is een nieuwe NEN8012:2020 in ontwikkeling die wel aansluit bij de wettelijke eisen uit het Bouwbesluit 2012 en die zal naar verwachting eind december 2020 beschikbaar zijn.

Romal

Na de bekendmaking van de CPR regels zijn we bij Romal samen met onze fabrikanten direct aan de slag gegaan om zo snel als mogelijk alle kabels te testen volgens CPR. Van sommige fabrikanten moest helaas afscheid worden genomen terwijl de relatie met andere fabrikanten kon worden versterkt. Met enige trots kunnen we niet alleen zeggen dat we vanaf 1 juli 2017 vrijwel elke kabel met CPR klasse leveren maar dat we ook al snel voor elke toepassing een hoge klasse B2ca of Cca gekeurde kabel konden leveren. Nog steeds zijn we voor sommige kabels hierin uniek. Wij hebben een ruim assortiment van luidspreker-, microfoon-, coax-, Glasvezel-, Installatie- en Datakabel met een Cca of B2ca CPR klasse. Mocht je op zoek zijn naar een ander type kabel neem dan vooral contact met ons op, grote kans dat wij dit ook kunnen leveren. De kabelselectie kaartjes van de NLKi zijn gratis verkrijgbaar bij Romal, bel of mail gerust als je hier interesse in hebt!

Outdoor kabel

Direct Burial kabel waarschuwingsbord

Wat is outdoor kabel:

Outdoor kabels zijn kabels die geschikt zijn voor, zoals de naam al doet vermoeden, buitengebruik. De kabels behouden hun prestaties onder zware weersomstandigheden. De kabels zijn bestand tegen vocht, hoge- en lage temperaturen, slijtage en scheuren, maar ze zijn niet ontworpen om direct in de grond te worden begraven. Wil je een kabel onder de grond installeren? 

Burial kabel:

Ondergrondse kabel kan onder de grond worden geïnstalleerd, mits deze in een buis zit. Zonder de bescherming van een buis is de kabel niet bestand tegen de blootstelling van de grond. De burial kabel kan worden gevuld met water blokkerende stoffen of de mantel wordt van polyetheen gemaakt, maar dit beschermd niet tegen langdurige blootstelling aan water/vocht. Als een (data)kabel nat wordt, zal deze een hogere demping hebben, wat de prestaties  kan beïnvloeden. Als een kabel nat wordt veranderen de elektrische eigenschappen. Het wordt dus altijd aangeraden om dit soort ondergrondse kabel in een buis onder de grond te installeren. 

Direct burial kabel

Direct burial is een UL-classificering die wordt behaald zodra de mantel en isolatie van een kabel een waterabsorptie- en een plet test doorstaat. Daarnaasst moet de kabel ook een PLTC-classificatie hebben en hier hoort een UL 1685-vlamtest bij. Om de kabel "direct burial" te mogen noemen zijn testen en classificaties door derden nodig om te verifiëren dat de kabel de correcte technische eigenschappen heeft die nodig zijn om de kabel ondergronds te gebruiken. Een kabel met direct burial classificering kan dus direct in de grond worden geplaatst zonder extra bescherming van een buis.

DIrect Burial kabel in een kabelgoot

Hoe installeer je een ondergrondse kabel?

Het gebruik van buis beschermt de kabels en signalen ondergronds, maar voegt een extra laag van complexiteit en kosten toe aan een project. Als de kabel ondergronds moet liggen, maar de kabel heeft geen direct burial classificering dan is een buis noodzakelijk.

Over het algemeen ondersteunt direct burial kabel een veel snellere en eenvoudigere installatie. Er zijn veel methoden om een ​​kabel ondergronds te installeren. Een voorbeeld is om te beginnen met het maken van een smalle greppel (geschikte diepte hangt af van het feit of de kabel onder grond, beton etc. wordt gelegd). Vul het vervolgens met een laagje grind, leg de kabel erop en begraaf deze weer. Voor een ondergrondse kabel werkt dit eigenlijk hetzelfde, alleen dan met een buis.

Benieuwd naar outdoorkabel en wat wij in ons assortiment hebben? Neem dan contact op met een van onze werknemers via 030-2897161 of info@romal.com!

Scroll to top

Nieuw bij Romal of een bestaande klant zonder account?
Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Met een inlogcode op onze website kun je:

 • Je orders en orderstatus bekijken
 • Real-Time voorraden bekijken
 • Je factuur- en orderhistorie bekijken
 • Project- en bestellijsten maken